Opis kierunku
Kierunek Analityka produktów spożywczych prowadzony jest na Wydziale Chemii i stanowi unikalną ofertę studiów drugiego stopnia w skali kraju, po których absolwent otrzymuje tytuł zawodowy magistra inżyniera. Studia zapewniają gruntowną wiedzę z dziedziny nauk podstawowych, szczególnie w zakresie chemii analitycznej oraz technik instrumentalnych. Szczególny nacisk położony jest na charakterystykę analityczną produktów spożywczych, w tym także opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym. Kierunek ten uwzględnia obecne przemiany zachodzące w sferze społecznej i gospodarczej oraz dynamiczne wymagania rynku pracy.
Studenci zdobywają wiedzę dotyczącą produktów spożywczych i ich charakterystyki, wraz z umiejętnościami prowadzenia badań naukowych. Oprócz ogólnej wiedzy chemicznej i umiejętności praktycznych niezbędnych do samodzielnej pracy w laboratorium, absolwenci zdobywają również kompetencje inżynieryjne, co zwiększa ich konkurencyjność na wymagającym rynku pracy. Kierunek umożliwia więc studentom rozwijanie się w dziedzinie naukowych badań i pracy laboratoryjnej, a także przygotowuje do spełnienia wymagań dynamicznego rynku pracy.
Wybrane przedmioty
- Analityka chemiczna i badanie żywności
 - Opakowalnictwo żywności
 - Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego
 - Podstawy przetwórstwa żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
 - Mikrobiologia żywności
 - Izotopy i promieniowanie jonizujące w analityce żywności
 - Techniki separacyjne
 - Technologia produktów mlecznych
 
Kompetencje absolwenta
- Znajomość zagadnień z dziedziny nauk chemicznych ze szczególnym uwzględnieniem znajomości aspektów dotyczących produktów spożywczych.
 - Znajomość procesów przetwarzania, przechowywania i transportu żywności.
 - Umiejętność analizowania produktów spożywczych w aspekcie ich przydatności do użytku.
 - Umiejętność stosowania posiadanej wiedzy w pracy związanej z zawodem analityka.
 - Umiejętność analitycznego rozwiązywania problemów nie tylko związanych z pracą w laboratorium chemicznym.
 - Umiejętność stosowania alternatywnych rozwiązań eliminujących zagrożenia wynikające z pracy przemysłu.
 - Umiejętność stosowania kompetencji inżynierskich do projektowania procesów w przemyśle spożywczym.
 - Umiejętność pracy w zespole pełniąc role członka jak i lidera grupy.
 - Znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na śledzenie najnowszych doniesień literaturowych dotyczących analityki produktów spożywczych.
 
Perspektywy zawodowe
- pracownicy przemysłu spożywczego na różnych szczeblach
 - technolodzy produkcji spożywczej
 - pracownicy przedsiębiorstw świadczących usługi na rynku krajowym i międzynarodowym w branży spożywczej
 - pracownicy laboratoriów chemicznych
 - pracownicy laboratoriów analitycznych
 - pracownicy badań i rozwoju, analizy i kontroli jakości
 - członkowie zespołów opracowujących procedury walidacyjne oraz przeprowadzających audyty
 - pracownicy ośrodków i instytutów naukowych